Dag 4: 6 oktober 2013 - Hiken en drijven!
Door: Madeleen van de Pol en Jeanique de Graaf
Blijf op de hoogte en volg Studentenreis
07 Oktober 2013 | Israel, Jeruzalem
Vanmorgen vroeg vertrokken we met de busjes via de weg van de barmhartige Samaritaan naar En Gedi, een natuurgebied. Onderweg stopten we bij een rotsachtige plek, de Qumran. Hier werd verteld dat er vroeger diverse boekrollen gevonden zijn (onder andere van Jesaja) door een herder bij de spelonk. Het was daar zo warm en droog dat de wadi (de rivierbedding) was opgedroogd. Als het gaat regenen kan dit met een bui ineens volstromen. Wist je dat er in de woestijn meer mensen overlijden door verdrinking in een wadi dan door uitdroging van de hitte?!
Eenmaal aangekomen bij En Gedi ging de groep bepakt met twee liter water per persoon de tocht beginnen, ja dat was wel nodig met die30 graden en zon! Als eerste komen we aan bij de spelonk waar Saul op zoek was naar David. De tocht vervolgt zich door de rotsen met smalle en steile trappetjes langs diverse watervalletjes. Echter waren er zoveel indrukken dat we om de honderd meter stilstonden voor het maken van foto’s. En ja soms kwamen de klipdassen (plaatselijke bergdassen) hierbij poseren.
Aangekomen bij de Davids Fall was het tijd voor een korte break met overdenking. Dit was ook het moment dat de groep zich opsplitste, waarbij de diehard groep verder omhoog ging klimmen en de relax-groep zich ging vermaken bij de beekjes en watervallen. Ook een bezoek aan een oude synagoge in de woestijn hoorde daarbij.
Naarmate de groep verder omhoog klom op de En Gedi, des te mooier de uitzichten werden. Zelfs Jordanië was duidelijk zichtbaar! Ook zijn ze een stukje gedaald om Dodim’s Cave te bekijken.
Begin van de middag was het tijd voor ontspanning en gingen we naar de Dode Zee. Voor de meeste van ons was dit de eerste keer, dus een hele ervaring dat je bleef drijven in het water. Na dit zoutbad reden we naar een klooster midden in de woestijn. We daalden hiervoor een stuk wandelend af, hierdoor namen sommigen de ezel als vervoersmiddel omhoog. Bovengekomen zijn we naar de top gelopen van de berg en hebben we een geweldige zonsondergang gezien.
Na deze geweldig mooie dag was het tijd voor een heerlijk diner in het klooster, met daarna een korte bespreking van de dag. Morgen staat de hele dag in het teken van het onderzoek en gaan we in groepen uit elkaar de stad in!
07 Oktober 2013 - 17:28
Jan Van Zaane:
TIP voor alle thuisblijvers/volgers in Nederland-2:
a.s. woensdag 19.55 uur Rail Away: van Jeruzalem naar Tel Aviv/Haifa.
Om in de stemming te blijven! -
07 Oktober 2013 - 17:56
Fam. Pintus:
Erg mooi verslag; door de beeldende wijze van schrijven, is het goed voor te stellen waar jullie geweest zijn!
Veel zegen en bovenal Genade gewenst, op jullie bijzondere reis.
Fam. Pintus -
07 Oktober 2013 - 18:03
John En Marja Van Der Boom:
Wat maken jullie een fantastische reis!
Wij hebben ook nog even opgezocht, wat HAVDALA precies inhoudt.
Een mooi ritueel!
En dan het laatste verslag, Qumran, enz. enz. PRACHTIG!
Veel succes met jullie onderzoek!
Be blessed. -
07 Oktober 2013 - 19:06
Linda Spenrath:
Geweldig wat jullie zondag hebben meegemaakt ....wederom heel indrukwekkend en boeiend om te lezen.
Ben benieuwd hoe de onderzoeken zijn gegaan vandaag. Ga het zeker vanavond of morgen weer lezen.
Complimenten aan alle studenten die meewerken aan het maken van de dagverslagen!
Groetjes van Linda Spenrath
07 Oktober 2013 - 19:09
Annelies:
Hee Madeleen,
Wat een ervaring zeg! Het klinkt allemaal erg mooi om zo op plaatsten uit de bijbel te zijn geweest!
Veel plezier en geniet ervan!
Groetjes, Annelies
(en fam) -
07 Oktober 2013 - 20:03
Familie Van Geest:
Lieve Deborah en allen
We hebben je reisverslag gevonden en gelezen.
Wat een geweldige ervaring om het land Israel te leren kennen
De bijbelse geschiedenis in werkelijkheid ervaren.
Nog een fijne reis toegewenst en behouden terugkeer.
Hartel;ijke groeten van oma en opa v G.
07 Oktober 2013 - 21:04
Oma Kant:
Dag Robin en studiegenoten.
Dat wordt vast 'de reis'van je leven.Zeker als je bedenkt dat Jeruzalem de plaats van vrede zal
worden omdat GOD het beloofde.Dat zal je helpen als je wat in verwarring raakt door alles wat
je hoort en ziet. Heel veel plezier met elkaar en GODS zegen.
Een lieve groet van Oma Kant. -
07 Oktober 2013 - 21:05
Gineke:
Gevonden!
Dank Hendriëlle voor jouw bericht, ik kan nu elke dag meelezen. Zoveel bekende plekken, maar ook nog zoveel onbekende. Helaas staan er nog geen foto's op jullie blog. Veel succes en shalom!
Gineke -
07 Oktober 2013 - 21:24
Carla Lust:
Wat een prachtige verhalen, het lijkt me een hele bijzondere ervaring!
Justin wat zal jij genieten!
Lieve groet,
Carla Lust -
07 Oktober 2013 - 21:28
André:
Hoi Liesbeth,en de anderen van de Groep.
Wij volgen jullie met belangstelling op je reis en herkennen e a, naar aanleiding van onze reis naar Israel.
Met name de woestein van Judea,en het zwemmen in de dode zee e d.
Nog een fijne reis verder,voor u allen opdat het een gezegende reis mag zijn.
Groetjes van vader en moeder Nooteboom en verdere Fam. -
07 Oktober 2013 - 22:22
Sabine:
Als ik jullie verslagen lees, beleef ik onze docentenreis van afgelopen mei weer opnieuw. Bijzonder. -
08 Oktober 2013 - 08:31
Lenie:
Ik geniet elke dag van jullie verslag. Mooie ervaring . Geniet ervan.
Liefs Henk, Lenie. Henrieke -
08 Oktober 2013 - 09:47
MJ Van Den Brand.:
Dag studenten
Wij vinden het helemaal super zoals jullie verslag doen van de reis in Israel.
Zo kunnen wij ook een beetje mee genieten van jullie reis.
Heel veel plezier en geniet van de mooie dingen.
Hartelijke groeten van Oma van den Brand. -
08 Oktober 2013 - 21:57
Jaap En Kitty Rouw:
Super, dat jullie het zo fijn hebben. Een unieke ervaring in "je tweede vaderland". Mooi om op deze manier beeld bij de verhalen te krijgen. Geniet jullie er maar van. J+K -
09 Oktober 2013 - 12:35
Adé De Vries:
Klipdassen bestaan dus ècht; nu nog de steenbokken; of zijn jullie dat zelf?