Dag 13: 15 oktober 2013 - Laatste dag in Jeruzalem - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Studentenreis Israël - WaarBenJij.nu Dag 13: 15 oktober 2013 - Laatste dag in Jeruzalem - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Studentenreis Israël - WaarBenJij.nu

Dag 13: 15 oktober 2013 - Laatste dag in Jeruzalem

Door: Mark Bolier en Sander van Zaane

Blijf op de hoogte en volg Studentenreis

18 Oktober 2013 | Israel, Jeruzalem

Ja, de tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Vandaag werden we alweer voor de één na laatste keer wakker in onze knusse hutjes op Maison d’ Abraham. En zoals elke morgen dwarrelden de studentjes weer één voor één langzaam naar de ontbijttafel. Voor de meesten van hen stond vandaag in het teken van maar één ding: onderzoek. Want vandaag is namelijk de laatste kans om materiaal te verzamelen, nog even flink aan de bak dus! Maar dat niet alleen. Omdat het vandaag onze laatste dag in Jeruzalem was, trokken ook veel studenten erop uit om nog even van de sfeer te genieten en de laatste souvenirtjes te scoren. Per onderzoekgroep even kort de verrichtingen van vandaag:

Tempelgroep

De onderzoeksgroep van Ad had weer een leuk uitje op de planning staan. Dit keer hebben ze een bezoek gebracht aan het graf van Oskar Schindler, een man die vele duizenden joden heeft gered van de dood gedurende WO II. Verder is de groep ondergronds gegaan om de tunnels naast de Klaagmuur en onder de berg Moria te bekijken. Hier was bijvoorbeeld een steen te zien met een gewicht van 200 olifanten die zou gebruikt zijn voor één van de vroegere tempels. Toen ze weer veilig bovengronds waren, hebben ze Ad getrakteerd op een lunch. De andere docenten zagen groen van jaloezie toen Ad dit later in hun aanwezigheid in geuren en kleuren zat te vertellen. Tja, niet iedere begeleider heeft het genoegen om te werken met zo’n attente groep...

Conflict en verzoeningsgroep

Het conflict en verzoeningsgroep had het maar druk vandaag. Ze hadden een heel aantal afspraken gepland. Een deel van de groep had een gesprek met Aad Kampsteeg, waar we al eerder kennis mee hadden gemaakt omdat hij in samenwerking met zijn zoon Dirk een dag van onze reis heeft vastgelegd op film. Een ander deel van de groep is vandaag naar het Hadassah ziekenhuis geweest. Waar ze een kijkje achter de schermen hebben gehad in het reilen en zeilen van een Israëlisch ziekenhuis. Weer een andere delegatie van de groep heeft een bezoek gebracht aan Machaseh, een traumaverwerkingsorganisatie voor Russische Holocaust overlevenden.

Multiculti-groep

De vier bevolkingsgroepen in de oude stad van Jeruzalem zijn inmiddels goed in kaart gebracht. Het dagelijks leven, de verhouding van de ene groep tot de andere groepen en de leefomstandigheden. Vandaag stond het laatste ontbrekende interview op het program. Het interview met een Joodse inwoner. Dit was niet gemakkelijk. De Joodse inwoners bleken niet bereid om mee te werken en velen weigerden structureel om je aan te kijken wanneer je met hen sprak. Een bizarre ervaring vonden wij.

Langzaam begint het besef door te dringen binnen de groep dat het einde van de studiereis nadert. Nog enkele dagen en dan slapen we weer met onze eigen knuffeltjes in onze eigen bedden. De tassen worden al ingepakt want morgen slapen we in de woestijn. Althans.. slapen.. met al die cobra’s en schorpioenen..