Dag 9: 11 oktober 2013 - Stranddag - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Studentenreis Israël - WaarBenJij.nu Dag 9: 11 oktober 2013 - Stranddag - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Studentenreis Israël - WaarBenJij.nu

Dag 9: 11 oktober 2013 - Stranddag

Door: Liesbeth Nooteboom en Hendrielle de Groot

Blijf op de hoogte en volg Studentenreis

13 Oktober 2013 | Israel, Jeruzalem

Vrijdag 11 oktober

Vandaag was een dag waar velen van ons reikhalzend naar uit hadden gekeken: de stranddag. Even geen onderdompeling in de Joodse cultuur, maar in het water van de Middellandse Zee. De eerste zonnestralen lokten ons al vroeg uit onze bungalows, of barakken, zoals sommigen het noemen. De oceaan lonkte, maar voor het zover was, gingen we naar Emmaus, de plaats waar de ‘Emmaüsgangers’ uit de Bijbel tweeduizend jaar geleden zijn gesignaleerd.

We kregen een rondleiding van zuster Agnes, een non van rond de veertig jaar die Engels sprak met een Frans accent. Ze heeft haar leven toegewijd aan God en woont in een katholieke communiteit, waar mannen, vrouwen en kinderen wonen. Op de plaats die werd aangewezen als Emmaus, lagen massieve brokken steen, de overblijfselen van een basiliek. Emmaus was een strategische plaats, die toegang gaf tot de stad Jeruzalem. Over Emmaus wordt gesproken in Lucas 24. Er zijn drie plaatsen aangewezen als Emmaus, maar deze plaats zou het ‘echte’ Emmaus zijn, volgens zuster Agnes.

Ook zagen we andere ruïnes, zoals een doopfond waarin de eerste christenen gedoopt zijn. Daaromheen was het huis van Kleopas gebouwd. We kregen ook de kans om af te dalen in een graftombe die stamt uit de eerste eeuw na Christus. Sommigen van ons verdwenen in de donkere hal, terwijl anderen op veilige afstand bleven staan. Er hing een muffe geur van aarde ,,Als jij nou naar binnen gaat, dan rol ik de steen ervoor”, zei Rik tegen Justin.

Na de uitleg van de non, waarbij de een geïnteresseerd knikte, terwijl de ander droomde over het strand, was het dan eindelijk zover. Onze welverdiende strandmiddag, na intensieve dagen met een vol programma. De lucht was strakblauw, de zee helder aangenaam warm.

Waar wij ons vooral verheugd hadden op de middag, keken de docenten uit naar de avond, die al tot ‘bonte avond’ was gedoopt. We moesten namelijk op creatieve wijze een tussentijdse presentatie geven over ons onderzoek. Dat leverde hilarische taferelen op. Bijvoorbeeld een archeoloog met een Belgisch accent die een nieuwe ontdekking had gedaan, vechtende Joden en Palestijnen die gescheiden werden door een badlaken dat fungeerde als muur en een enthousiaste toerist die foto’s maakte van de Klaagmuur. Een mooie afsluiting van de dag was het uitzicht op de stad vanaf het dak van het klooster.

• 13 Oktober 2013 - 12:01

Lies En Gerben De Groot:

Leuk om jullie ervaringen te lezen, het is hier in Nederland absoluut geen strandweer, echt herfst, regen en kou en een harde wind!
    Het is wel heel bijzonder om op plekken te komen waardoor je de bijbel toch anders gaat lezen.
    De tijd gaat snel, nog een paar dagen, en het zit er voor jullie weer op!
    Geniet van de rest van de week, en succes met de onderzoeken e.d, want er zal ook natuurlijk nog gewerkt moeten worden!!

Lies en Gerben de Groot

• 13 Oktober 2013 - 13:43

Saskia:

Leuk om te lezen. Veel plezier nog allemaal en speciaal Liesbeth!!

• 13 Oktober 2013 - 14:25

Yvonne:

Ha CHE'ers, beste Hendrielle,

Wat een ervaringen zeg, vast een beetje een onwerkelijke reis...
    Maar een dagje " strandhangen" is ook wel fijn. Even de boel laten bezinken en genieten van het weer.
    Genieten van de regen en kou, dat kan wel weer als jullie terugkomen ;), wat een weer hier zeg...

Aankomende dagen nog aan het onderzoek werken denk ik?

Veel plezier nog!

Groetjes Yvonne

• 13 Oktober 2013 - 14:42

Fam Lensen:

Hoi studenten

Wat maken jullie veel mee!!!
    Geweldig allemaal om het elke dag maar weer te kunnen lezen wat jullie allemaal mee maken.
    jullie zijn dan wel ver weg maar door het reisverslag zijn jullie toch zo dicht bij.
    Gisteren hebben Bert [papa voor Step] en ik Rail away terug zitten kijken we hebben nu een nog beter beeld van hoe het daar is was een goeie tip.

Veel plezier nog en veel liefs Stephanie XXX mama

• 13 Oktober 2013 - 17:27

Linda Spenrath:

Hoi allemaal,

Wat een heerlijk idee zeg .........aan t strand liggen en genieten van het mooie weer en alles wat jullie aan het meemaken zijn.

Hier is, zoals jullie waarschijnlijk al hebben gehoord, het echt herfst met veeeeeeel regen.

Ook dit verslag was weer bijzonder om te lezen voor het thuisfront.

Justin .........je bent toch niet in die graftombe geweest??? Grappige jongen die Rik!!!

Geniet nog met elkaar van de laatste week in het mooie Jeruzalem.

Lieve groetjes van Linda Spenrath (& fam.)

• 13 Oktober 2013 - 18:57

Jolanda Geleijnse-van Geest:

Hoi Deborah,
    mooi om jou en jullie zo te volgen. Nog een fijne tijd in Israel.
    Liefs x

• 13 Oktober 2013 - 20:24

Marieke Nooteboom:

Hoi Liesbeth!

Wat een indrukwekkende verslagen lees ik. Wat heb jij, en je medestudenten, veel gezien en gehoord. Dan heb je een dag rust wel verdiend.

Hier regen en een chagarijnige boer thuis....hoe moet de mais er nog goed af komen komende dagen.
    Maar geniet er nog van Liesbeth. Ik ben benieuwd naar je verhalen.

Groetjes van ons allemaal van de boerderieje.
    En speciale groeten van...
    Marieke, Freek, Willemiek en Jerrom.

• 16 Oktober 2013 - 07:37

Marijke:

Geweldig om te lezen Hendriëlle! Wat een indrukwekkend land Israël! Geweldig dat je daar bent!
    Nog een hele goede week samen!
    groetjes, Jaap & Marijke